Jeśli dasz człowiekowi rybę, nakarmisz go na jeden dzień. Jeśli nauczysz go, jak łowić ryby, nakarmisz go na całe życie.

Translate This Blog

+grab this

sobota, 10 marca 2012

Armagedon w kuchni czyli kącik kulinarny :)

Coby przepisy nie przepadały w odmętach SB macie tu kącik kulinarny. Dodawajcie przepisy w komentarzach, w miarę kompletne, żeby zbędnych pytań nie trzeba było zadawać. Ale jeśli już jakieś się zdarzy, to pytajcie pod konkretnym komentarzem, żeby dodatkowego bałaganu nie tworzyć.
Smacznego!

34 komentarze:

  1. Pasztet z selera-korzenia.
    1 kg selera
    1 średnia cebula
    kostka masła
    czosnek
    2 kostki bulionu grzybowego
    1 szkl bułki tartej
    6 jaj
    mąka ziemniaczana-nie wiem ile łyżka-dwie?

    Seler starkować na tarce-zadanie dla męża!,gotować z cebulą,masłem,czosnkiem(2-3 ząbki?)w bulionie
    jak zmięknie,wystudzić,dodać bułkę,jaja,
    vegetę,pieprz ziołowy,wyrobić,piec ok.1h w 180 st.SMACZNEGO!!! wszelkie zażalenia kierować do mojej córki,nie biorę ŻADNEJ odpowiedzialności za ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzik po grecku !!!
    4 - płaty śledziowe
    2 - marchewki
    1 - pietruszka
    kawałek selera
    por
    2 - cebule.
    ziele angielskie
    pieprz
    listek laurowy
    sól
    szczypta cukru
    przecier lub koncentrat pomidorowy.
    5 dkg rodzynek

    Cebulę pokroić w talarki i lekko zeszklić na oleju, dodać zszatkowane warzywa i rodzynki,dusić pod przykrywą aż zmiękną , dodać resztę przypraw i zaprawić koncentratem.
    Śledź wymoczony pokroić na kawałki i zalać warzywami.
    Ozdobić cytrynką i zieloną pietruszką .
    Odstawić na trochę do lodówki.
    Jadłam , są pyszne.
    SMACZNEGO !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. SAŁATKA BIAŁORUSKA Z WĄTRÓBKĄ WIEPRZOWĄ

    30dkg wątróbki
    2 ogórki kiszone
    5-6 pieczarek
    1 cebula
    majonez
    Pieczarki pokroić w talarki,cebulę w półtalarki,zeszklić na oleju.Pieczarki podsmażyć,wątróbkę pokroić na małe kawałki,usmażyć.Ogórki pokroić w półkrążki-jak wystygnie,to wszystkie składniki wymieszać z majonezem +sól i pieprz do smaku. Pycha :) SMACZNEGO!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. WODZIONKA ŚLĄSKA (ulepszona)

    drobno pokrojony ząbek czosnku lub dwa
    podpieczone grzanki na maśle (z weki lub bułki)
    żółty ser -drobna kostka
    łyżka masla
    natka pietruszki
    przyprawy:sól, pieprz , maga - może być vegeta ...wg.smaków

    wszystko na talerz i zalać wrzątkiem
    To jedna porcja , dla każdego robi się osobno.
    Dla mnie pychota ! SMACZNEGO !!!!

    Mało kaloryczna , traktować jako smaczną przekąskę .

    OdpowiedzUsuń
  5. MAKOWIEC JAPOŃSKI
    Można robić z maku sypkiego,ale to bardzo pracochłonne,kupuję gotową masę makową z bakaliami-850g.
    5 jabłek
    8 jaj
    8 łyżek kaszy mannej
    1 margaryna
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder-ok. pół szklanki,bo masa jest słodka
    Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,starte jabłka,kaszę,proszek,na koniec-ubitą pianę z białek,lekko wymieszać.Piec w temp.150-170 40 minut.SMACZNEGO.

    OdpowiedzUsuń
  6. Można dodać więcej orzechów włoskich,piekę w prodiżu,na papierze do pieczenia-łatwiej potem wyjąć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 5 jabłek za dużo-dałam 3 duże,w sam raz na prodiż :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łatwy i szybki deser.
    (Duża tortownica),można zrobić z połowy porcji.


    1l śmietany kremówki (najlepsza łaciata 30%)
    50 dkg sera(gotowy z wiaderka na sernik)lub
    4 DANIO waniliowe
    2 galaretki (smak dowolny)rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody
    Duża paczka biszkoptów
    1 szklanka cukru pudru

    Ubić śmietanę na sztywno,dodać cukier puder,po trochę sera,na końcu wlać tężącą galaretkę.Wylać na biszkopty wyłożone w tortownicy.Udekorować sezonowymi owocami.Dać do lodówki.U mnie znika w mgnieniu oka.Szczególnie lubią z truskawkami.SMACZNEGO!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kotleciki drobiowe.


    3 pojedyncze filety z kurczaka
    2 łyżki DELIKATY czerwonej
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki mąki
    2 ząbki czosnku(posiekany drobno)
    2 jaja
    10 dkg startego żółtego sera(duże oczka)
    sól ,pieprz do smaku
    Gdyby masa była za rzadka,dodać troszkę bułki tartej.
    Mięso posiekać drobno (zmielić),dodać resztę składników.Dokładnie wymieszać.
    Wstawić na 2 godz.do lodówki.Smażyć na oleju.Podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.

    OdpowiedzUsuń
  11. OMLET PUSZYSTY

    2jaja
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka mąki
    1 łyżka masła do smażenia
    Dodatki:szynka,pieczarki,żółty ser lub konfitury
    2 miseczki
    W jednej miseczce rozcieramy mąkę z mlekiem,wkładamy żółtka
    i rozcieramy.Do drugiej miski dajemy białka i ubijamy na sztywno.Delikatnie mieszamy z I-szą masą.Smażymy na maśle.

    OdpowiedzUsuń
  12. PRAŻUCHA (ziemniaczana)


    3 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka vegety / sól do smaku
    125 g smalcu
    500 g cebuli
    500 g kiełbasy


    Cebulę obrać, posiekać w kostkę grubą, kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć n smalcu. Podsmażone zalać 3/4 szklanki wody, dusić ok. 30 minut. Doprawić do smaku.

    Ziemniaki obrać, opłukać i gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać połowę wody, zasypać mąką i gotować 10 minut. Po tym czasie lekko przestudzić i ugnieść na puree.

    *ziemniaki przed zasypaniem mogą być trochę niedogotowane, ale tak żeby po tych 10 minutach gotowania z mąką doszły

    Za pomocą 2 łyżek nakładać porcje na talerz (najlepiej maczać je w gorącym tłuszczu, żeby się tak nie lepiło), polać kiełbasą z cebulą.

    takie porcje prażuchy można też podsmażyć jeszcze, wtedy są jeszcze lepsze (wg mnie)

    To oryginalny przepis, ale ja wolę ze skwarkami z podgardla. Smażę je z cebulą, nie bawię się w żadne podduszanie.

    OdpowiedzUsuń
  13. FARSZYNKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM

    ugotować ziemniaki,potłuc-tu potrzebny będzie mój młotek,ale mogę wypożyczyć :)można też przepuścić przez maszynkę
    dodać mąkę(na oko),jajco,wyrobić jak na kopytka
    mięso mielone podsmażyć z czosnkiem,cebulką,pieprzem-kto co lubi
    mokrą ręką wyrabiam placek,do środka wkładam trochę wystudzonego farszu,zlepiam jak kotlety,w bułce tartej obtaczam,podsmażyć na złoty kolor.Do tego jakiś sosik-może być pieczarkowy :) SMACZNEGO!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  14. DESER JOGURTOWY
    (bardzo szybki)



    1 galaretka owocowa (smak dowolny)
    1 mały jogurt naturalny (150g)
    Na jedną galaretkę,jeden jogurt,
    Owoce sezonowe,najlepiej dopasowane do smaku galaretki.
    Rozpuścić galaretkę w kipiącej wodzie,dokładnie rozmieszać ,
    wlać jogurt i rozmieszać,włożyć owocki .Gdy przestygnie wstawić na chwilę do lodówki.Bardzo szybko zastyga.
    Z jednej galaretki wychodzi 3 pucharki.
    SMACZNEGO!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. CIASTO BEZ PIECZENIA


    2 duże paczki biszkoptów
    Krem Karpatka (5 minut)z DELECTY
    2-3 paczki herbatników typu PETITT
    1 masło
    masa krówkowa(mała puszeczka)
    śmietana łaciata 30% (0,5l)
    2 śmietanfixy (Dr.Oetker)
    2 łyżki cukru pudru
    do dekoracji tarta czekolada lub kakao rozpuszczalne

    Prostokątną blaszkę wykładam papierem do pieczenia,(bo lepiej jest później wyjąć cisto)
    Rozkładam na dnie biszkopty,na nie daję krem karpatka (zrobiony wg przepisu)
    na krem rozkładam petitki,na petitki utartą z masłem masę krówkową.Na masę biszkopty,a na biszkopty ubitą śmietanę ze śmietanfixami i cukrem(dodajemy jak już jest ubita)
    Śmietanę posypuję tartą czekoladą lub kakao(np.Puchatek)
    Ciasto musi być w lodówce kilka godzin,żeby biszkopty i herbatniki zmiękły)
    Cisto jest pyszne,może trochę kosztowne ale zawsze znika w mig.
    SMACZNEGO!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Placuszki à la pancakes

    Składniki:
    - 2 szklanki mąki
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 czubate łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 1,5 szklanki mleka
    - 2 jaja
    - ok. 1/4 szklanki oleju


    Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól, mleko i żółtka jaj. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
    Po tym czasie ubijamy białko jaja na sztywno i dodajemy do ciasta, a także olej. Delikatnie mieszamy.

    Smażymy placuszki (ja robię takie ok. 15 cm).Niby w środku jest olej, więc można na suchej patelni, ale lepsze są smażone na maśle klarowanym.

    Podawać można na sucho, z dżemem, nutellą, syropem klonowym, musem owocowym... albo z czym tam sobie zamarzycie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sałatka WITAMINOWA BOMBA.

    2 średnie buraki ugotowane
    2-3 marchewki ugotowane
    1 szklanka(daję na oko,ale mniej więcej tyle)kiszonej kapusty
    1 puszka fasoli czerwonej
    3-4 ugotowane ziemniaki
    4 kiszone ogórki
    1 średnia cebula(najlepiej sparzyć)

    Wszystko kroimy w kostkę,polewamy DOBRĄ oliwą.Mniam!!!

    SMACZNEGO!!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. KAWA FRAPPE

    składniki:
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    - 2 łyżeczki cukru
    - zimna woda (mienralna) ok. 1/3
    - zimne mleko ok. 2/3
    - kostki lodu/kruszony lód
    - ewentualnie lody waniliowe, bita śmietana, coś do posypania

    1 sposób, jeśli macie mieszadełko
    Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę i cukier i zalewamy zimną wodą na ok. 2 cm. Miksujemy, aż cukier się rozpuści i zrobi się gęsta pianka.
    Dodajemy kostki lodu, albo jeszcze lepiej kruszony lód, dolewamy mleko (ok. 2/3) i uzupełniamy wodą (ok. 1/3). Pijemy przez słomkę.

    2 sposób - shaker (ewentualnie szczelnie zakręcany słoik)
    Do shakera dajemy kawę i cukier, i dolewamy trochę wody. Wstrząsamy energicznie do wytworzenia gęstej piany.
    Zawartość wlewamy do wysokiej szklanki, wrzucamy lód, wlewamy mleko (najlepiej mlekiem przepłukać shaker, żeby jak najmniej pianki zmarnować) i wodę.
    Pijemy przez słomkę.

    Oczywiście można robić wariacje przeróżne. Można dać więcej/mniej kawy, więcej/mniej cukru, lub nawet nie dawać wcale. Zamiast mleka można dać mleko skondensowane lub śmietankę, albo nie dać wcale mleka, tylko samą wodę.

    Można dodać syropy smakowe (zamiast cukru). Z syropem można ubić kawę, lub dolać go już do ubitej (wtedy mogą powstać fajne warstewki).

    Do gotowej kawy można dodać lody waniliowe na wierzch, lub bitą śmietanę. Można posypać czymś dla dekoracji, tartą czekoladą, kawą rozpuszczalną, cynamonem.



    Ja raczej polecam takie mieszadełko. Kosztuje ono 10-15 zł, a jest mniej roboty, mycia, można nim spieniać sobie mleczko do cappuccino.

    Grecy robią głównie z Nescafe, ale chyba mają specjalny rodzaj, podobno nasza Nescafe Classic się nadaje, teraz reklamują Jacobs w różnych wariacjach kaw mrożonych.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ogórki w pomidorach

    składniki:
    - 4 kg ogórków ze skórką
    - 2 łyżki soli
    - 1 kg cebuli
    - 1 szklanka cukru
    - 0,5 szklanki oleju
    - 0,5 szklanki keczupu pikantnego
    - 0,5 szklanki koncentratu pomidorowego
    - 0,5 szklanki octu
    - 1 główka czosnku

    Ogórki pokroić w grubsze plasterki, cebulę także w plasterki, czosnek zmiażdżyć.
    Wszystko razem wymieszać z ogórkami. Nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ogórki w musztardzie


    - 1 litr wody
    - 1 szklanka octu
    - 1 szklanka cukru
    - 3 łyżeczki płaskie soli
    - 4 płaskie łyżki musztardy stołowej
    - 2-3 ziarnka ziela angielskiego na słoik

    Wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Odlać część zalewy (0,5 szklanki) i przestudzić. Dodać musztardę i wymieszać, połączyć z pozostałą zalewą.
    Do słoika włożyć 2-3 ziarnka ziela angielskiego, pokrojony koperek i obrane i wydrążone gniazda ogórków oraz ogórki pokrojone wzdłuż na 6 części. Zalać zalewą i gotować słoiki 15 minut.
    (tak brzmiał oryginalny przepis, ale nie trzeba bawić się w obieranie ogórków, wystarczy pokroić je na 4 części wzdłuż)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ogórki po francusku


    - 2,5 szklanki cukru
    - 2,5 szklanki octu
    - 1 szklanka wody
    - 2 łyżeczki pieprzu mielonego
    - 2 łyżeczki papryki słodkiej
    - 2 łyżeczki curry
    - 2 łyżeczki kopru suszonego
    - 2 łyżeczki gorczycy

    Wszystko razem zagotować i ostudzić.

    Ogórki obieramy (albo i nie) i kroimy na 4 wzdłuż, cebulę w półksiężyce i razem z ogórkami solimy i zostawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy z soku jaki puszczą ogórki i nakładamy do słoików. Zalewamy zalewą i zagotowujemy ok. 15 minut.
    (ogórki można też kroić w plasterki, wtedy będzie taka sałatka)

    to mój ulubiony

    OdpowiedzUsuń
  24. SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z KURKUMĄ


    4kg ogórków
    6 średnich cebul
    6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka gorczycy
    2,5 szklanki cukru
    2 szklanki octu 10%
    Ogórki i cebulę poszatkować w talarki.
    Zagotować zalewę,wrzucić ogórki i cebulę,chwilę pogotować(tak aby ogórki się nie rozgotowały).
    Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek.Gorące nakładać do słoików .Pasteryzować 10 min.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzięki Elsa...nic dodać nic ująć,może tylko tyle,żeby chrzanu nie żałować!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Dodam,że solankę zalewamy nie do pełna,tak mniej więcej na 3 palce od szyjki ma być wolna przestrzeń,i na tej wysokości obcinamy baniak po odkręceniu zakrętki,żeby wypuścić gazy i mamy jakby pokrywkę.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. oj Elsa,Elsa.....a jednak :)
    http://www.gotujmy.pl/ogorki-kwaszone-pasteryzowane-w-sloikach,przepisy,81144.html
    http://www.smaczny.pl/forum/topic/5246-pasteryzacja-ogorkow/
    http://przetwory.rolnicy.com/przepis/kwaszone-ogorki-pasteryzowane.html
    http://www.palcelizac.pl/przepis/403/ogorki_kiszone/
    SORRRKI..ale oto kilka przepisow :)

    OdpowiedzUsuń
  31. OGÓRKI KROKODYLKI

    w ubiegłym roku moja mama zrobiła je po raz pierwszy... coś wspaniałego, lekko pikantne, wspaniałe!!!

    składniki:

    2 kg ogórków
    4 łyżki grubej soli
    2 główki czosnku
    4 łyżeczki sproszkowanego chili
    (oczywiście chili i czosnek można dać wg upodobanie np. więcej)

    zalewa:
    0,5 litra octu
    8 łyżek oleju
    1 kg cukru

    przygotowanie:

    ogórki kroimy na pół (żeby postały łódeczki) i układamy w misce, zasypujemy je 4 łyżkami soli i zostawiamy na minimum 6 godzin
    po tym czasie odlewamy wodę z ogórków, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i posypujemy chili

    zalewa:
    gotujemy ocet z olejem i cukrem, zalewamy ogórki i zostawiamy na 12 godzin
    po tym czasie przekładamy do słoików i dobrze zakręcamy (nie trzeba gotować)

    krokodylki będą gotowe po kilku tygodniach (wtedy się już dobrze przegryzą)


    krokodylki są fantastyczne, ale po zjedzeniu pozostaje nam trochę zalewy, można ją dodać do sałatki, przyprawić zupę, mi też smakuje z ugotowanym makaronem :) z ryżem pewnie też by była dobra

    naprawdę polecam!

    krokodylki fajnie też wyglądają bo są takie skręcone do środka

    OdpowiedzUsuń
  32. ROLADKI Z BAKŁAŻANA

    Kroimy bakłażan wzdłuż na cienkie plastry (0,5 cm ) posypujemy solą i odstawiamy na 1 h...osuszamy i smażymy na oleju..studzimy,smarujemy majonezem +kawałek pomidora+trochę zmiażdżonego czosnku..zwijamy i gotowe!!! smacznego!!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze bardziej lub mniej powinny dotyczyć gry, czyli chwalimy, narzekamy, informujemy o błędach, no i przede wszystkim pomagamy sobie przejść grę. W miarę możliwości starajmy się nie podawać gotowych kodów, tylko wytłumaczyć skąd takie rozwiązanie.

Dozwolone tagi HTML w komentarzach.

Komentować mogą użytkownicy zarejestrowani i anonimowi. Więcej tu.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.